Make your own free website on Tripod.com

Начална страница

Новини

Авторът

Колекция Сапьор.BG

Търси се

Библиография

Контакт с автора

Противопехотни мини от серия ПОМЗ-2

 POMZ-2.jpg (8042 bytes)    POMZ-2M.JPG (4004 bytes)     POMZ-2M.GIF (2918 bytes)

 

Противопехотните мини от серията ПОМЗ-2 са създадени в СССР в края на 1941 г., за да попречат на настъплението на германската армия към Москва. Те са много прости по устройство и почти идентични: в кухо насечено на осколки чугунено тяло се поставя тротилова шашка, след което всичко това се нанизва на забито в земята дървено колче. На мината се прикрепя взривател на опън МУВ или МУВ-2, за него се закача тънка тел, краят на която е вързана за друго колче на няколко метра от мината. При опъване на телта мината експлодира, като чугуненото тяло се пръсва на парчета. Смъртоносна е на разстояние до 25-30 м, като радиусът на непрекъснато поразяване е 4 м.

Тази мина е евтина и лесна за производство - леенето на чугунени корпуси може да се организира във всяка работилничка за броени часове. Може би и затова този тип мини е изключително разпространен по света.

ПОМЗ-2М се отличава от ПОМЗ-2 с резбата, на която се завинтва взривателя /при ПОМЗ-2 тя липсва/. Целта на резбата е да предпази заряда от влиятието на атмосферните валежи.

В Русия сапьорите наричат тези мини “кукуруз” /царевица/ или “мина-растяжка” /мина на опън/. Независимо от това, че мините ПОМЗ-2/2М са остарели, те бяха използвани масово по време на войната в Чечения.

Тактико-технически данни на мината - ПОМЗ-2/2М

Обща маса на мината – 1.5/1.2 кг

Маса на заряда /тротил/ - 75 г

Височина на мината – 130/107 мм

Диаметър на мината – 60 мм

Усилие за задействане на мината – 8 – 10 кг

Време за закъснение на временния предпазител – 2.5 мин – 59 ч

/в зависимост от температурата на околната среда/

Радиус на непрекъкснато поразяване - 4 м