Make your own free website on Tripod.com

Начална страница

Новини

Авторът

Колекция Сапьор.BG

Търси се

Библиография

Контакт с автора

Противопехотна фугасна мина ПМН

pmn.jpg (47780 bytes)

Създадена скоро след края на Втората световна война и позната сред екипите за разминиране като “черната вдовица”, тя е най-разпространената в света. Произвеждана в огромни количества в бившия Съветски съюз, ПМН е продавана и предоставяна под формата на помощи в редица страни от Третия свят.

Мината е с проста конструкция, мощен заряд и надеждно действие, чувствителна и опасна при обезвреждане. Остава функционална след десетки години в земята, тъй като е херметична.

Сред противопехотните инженерни боеприпаси ПМН заема своеобразно “почетно” място – въпреки сравнително компактните си размери, мината е изключително мощна със заряда си от 200 г пресован тротил. При настъпването й шансът за оцеляване е минимален, като в най-добрия случай пострадалият губи единият си крак. ПМН е използвана масово от страна на египетската армия по време на войните с Израел, от “червените кхмери” в Камбоджа и от въоръжените сили на Ирак по време на войната в Залива. Нейни копия се произвеждат в редица страни, сред които Китай и Ирак. В началото на 70-те години е била е произвеждана и у нас.

Тактико-технически данни на мината;

Обща маса на мината – 550 г

Маса на заряда /тротил/ - 200 г

Височина на мината – 53 мм

Диаметър на мината – 110 мм

Усилие за задействане на мината – 8 – 10 кг

Време за закъснение на временния предпазител – 2.5 мин – 59 ч

/в зависимост от температурата на околната среда/