Make your own free website on Tripod.com

Начална страница

Новини

Авторът

Колекция Сапьор.BG

Търси се

Библиография

Контакт с автора

Противопехотна фугасна мина ПФМ-1

pfm-1_2.jpg (4627 bytes)

 

Известна като “пеперуда” или “зеленият папагал” сред жителите на Афганистан, тази миниатюрна мина бе разпръсквана в огромни количества от съветските ВВС над азиатската държава. Предназначена е за дистанционно миниране, като се поставя в касети, които се изстрелват от артилерийски системи или се поставят на хеликоптер.

След напускането на касетата се задейства временния предпазител на мината. Широките й крилца са предназначени за по-добро разсейване на площ при полета й към земята.

Мината експлодира, когато дебелото й крилце се натисне с усилие над 5 кг и зарядът от 40 г течен експлозив в него задейства взривателя МВДМ. ПФМ-1 е трудна за откриване, имало е случаи елитни сапьори от Съветската армия да пропуснат повече от 20 % от тези мини по време на учение. След задействането на взривателя ПФМ не се обезврежда. Ако такава мина бъде намерена, трябва да се хваща с ръка само за тънкото крилце, за да не бъде задействан взривателя.

Любопитно е, че в Афганистан 90% от пострадалите от нея са деца. В момента много страни от ОНД срещат проблеми при унищожаването на запасите си от ПФМ-1, тъй като течния експлозив, използван като основен заряд, е токсичен.

По-късната версия на ПФМ-1 е обозначена като ПФМ-1С. Тя притежава самоликвидатор с период на действие от 1 до 40 часа.

Тактико-технически данни на мината:

Обща маса на мината – 80 г

Маса на заряда /ВС-6Д/ - 40 г

Височина на мината – 20 мм

Дължина на мината – 119 мм

Ширина на мината – 64 мм

Усилие за задействане на мината – 5 – 25 кг

Време за закъснение на временния предпазител – 1 – 10 мин